Wykonanie
Wielkanoc już za nami, jednak dopiero teraz mam chwilę, by usiąść i spisać przepis, którym chciałam się z
Wami podzielić. Długo się zastanawiałam, jakie ciasto upiec na tą wyjątkową okazję, a w końcu wybrałam ciacho, które nie jest typowo wielkanocne. Dlatego powtórzę je pewnie jeszcze nie raz, również na co dzień. Was również zachęcam do jego wypróbowania wcześniej niż dopiero za rok, ponieważ wśród moich
bliskich zrobiło furorę. Dlaczego? Powód jest prosty. Jest pyszne. Ciasto jest wilgotne i delikatne, wprost rozpływa się w ustach, a masa jest bardzo kremowa i smakuje trochę jak nugat. Krem przygotowałam bowiem na bazie mojego wcześniejszego pomysłu, a mianowicie wykorzystałam sprawdzone już połączenie
mlecznej czekolady i
masła orzechowego crunchy. Efekt był naprawdę rewelacyjny. Słowo
daję. Na świadków mam całą moją rodzinę i P. :) A teraz już bez dłuższych wstępów zapraszam na...Ciasto z
białą czekoladą i kremem nugatowym oraz polewą kajmakowąporcja na tortownicę o średnicy 24 cm

Na ciasto potrzebujemy:200 g dobrej jakości
masła + trochę do natłuszczenia tortownicy180 g
brązowego cukru demerara180 ml ciepłej
wody200 g
białej czekolady1 łyżkę
miodu2 małe opakowania
cukru z prawdziwą
wanilią lub 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2
jajka w temperaturze pokojowej1 łyżeczkę
proszku do pieczenia1 łyżeczkę
sody300 g
mąki pszennej + trochę do oprószenia tortownicyNa krem:250 g
serka mascarpone250 ml płynnej
śmietanki 36%100 g
mlecznej czekolady3 kopiaste łyżki
masła orzechowego typu crunchy2 łyżeczki
żelatyny rozpuszczone w kilku (2-3) łyżkach
wodyNa polewę:100 ml płynnej
śmietanki 36%5 łyżek
brązowego cukru demerara50 g dobrej jakości
masłaDodatkowo:ok. 100 g m&m's z
orzechamiMleczną czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy razem z
masłem orzechowym. Studzimy, a w tym czasie
mascarpone ubijamy ze
śmietanką. Dodajemy przestygniętą, ale wciąż płynną
czekoladę z
masłem orzechowym i również przestygniętą, rozpuszczoną
żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilę i odstawiamy do lodówki.Kiedy krem się chłodzi, połamaną na kawałki
białą czekoladę wraz z
wodą, pokrojonym w kostkę
masłem,
cukrem waniliowym (lub ekstraktem),
miodem i
brązowym cukrem umieszczamy w średniej wielkości garnuszku, stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszając, rozpuszczamy do momentu aż całość stanie się gładka i jednolita. Następnie zdejmujemy rozpuszczoną
czekoladę z dodatkami z ognia i odstawiamy na kilkanaście minut do ostygnięcia. Po tym czasie mieszankę miksujemy, dodając najpierw po jednym
jajku, a później
mąkę z proszkiem i
sodą.ciasto przelewamy do natłuszczonej
masłem i oprószonej
mąką okrągłej formy. Pieczemy w 150 stopniach ok. 50 min. Po tym czasie możemy sprawdzić patyczkiem i w razie potrzeby dopiec jeszcze chwilę. Ciasto studziłam w piekarniku, najpierw zamkniętym i tylko wyłączonym, a po ok. 15 min. dopiero uchyliłam drzwiczki. Wcześniej bardzo podobne ciasto trochę mi opadło, ale po zastosowaniu tych środków ostrożności, wszystko powinno być ok.Na końcu przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki umieszczamy w niewielkim garnuszku, rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 15 min. Gdy polewa zgęstnieje, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. (Jeśli się zagapimy, a polewa wystygnie całkowicie i zgęstnieje zbyt mocno, wystarczy dodać ok. 1-2 łyżki płynnej
śmietanki 36% i chwilę podgrzać. Później staramy się polać nią ciasto, zanim stanie się zbyt gęsta. ;))Całkowicie wystudzone ciasto przekrawamy na dwa równe krążki, przekładamy kremem i polewamy przygotowaną polewą. Dekorujemy m&m'sami zanim polewa zastygnie. Przechowujemy w lodówce.

Ciasto okazało się strzałem w 10 i zniknęło bardzo szybko. Byłam dumna, bo na
stole wielkanocnym wyglądało tak, jak smakowało. Rewelacyjnie :) Polecam serdecznie na wszelkie rodzinne okazje lub gdy macie ochotę na coś wyjątkowego.Smacznego!