ßßß
Potrzebujemy:170 g suszonych pomidorów50 g kaparówok. 300 g wędzonej szynki (warto kupić sprawdzoną wędlinę naprawdę dobrej jakości, inaczej tylko popsuje całe danie)1 średnią cebulę2 ząbki czosnku100 g koncentratu pomidorowego500 ml płynnej śmietanki 12% (może być 18 lub 30, ale po co taka tłusta, kiedy 12 sprawdza się równie dobrze)500 g grubego makaronu z pszenicy durumprzyprawy: sól, pieprz, suszoną bazylię, cukierolej do smażeniaMakaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie. W tym czasie cebulkę kroimy w kostkę i rumienimy na odrobinie oleju. Śmietankę wlewany do blendera, dodajemy koncentrat pomidorowy, ok. 100 g pomidorów, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, łyżeczkę bazylii oraz płaską łyżeczkę cukru. Szynkę kroimy w kilkucentymetrowe słupki, resztę pomidorów odsączamy i kroimy w kostkę lub w paseczki. Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy go i szybko przerzucamy z powrotem do garnka. Zalewamy sosem, dodajemy szynkę, kapary, resztę pomidorów i cebulkę. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy. Chwilę podgrzewamy. Makaron podajemy udekorowany suszonymi pomidorami lub listkami świeżej bazylii.
Bardzo lubię smak suszonych pomidorów i stąd pomysł na zrobienie z nich sosu. Zarówno suszone pomidory, jak i kapary mają bardzo intensywny smak, dlatego nie potrzeba już zbyt wielu przypraw. W zasadzie wystarczyłaby jedynie odrobina soli i cukru, ale czasami mam ochotę trochę bardziej pokombinować ;)Smacznego!PS. Zdjęcia niestety nie wyszły najładniej, ponieważ makaron odgrzewałam w mikrofali i trochę się przypiekł. Nie wpłynęło to jednak na jego smak :)