Wykonanie

Idealny pomysł na lekki, łatwy, wiosenny obiad. Nie jest to szybkie danie, bo
papryka musi "odpokutować swoje" w piekarniku, ale naprawdę jest bardzo proste w przygotowaniu.Pokazuję dwie wersje: z dodatkiem zapieczonego
jajka i bez niego. Zdecydowanie polecam wersję z
jajkiem - płynne
żółtko tworzy cudowny sos dla farszu (widać to na dolnym zdjęciu), czym spaja całość i sprawia, że wszystko smakuje jeszcze lepiej!

Składniki1 duża
papryka1 średni
pomidor40 g
kaszy kuskus2 łyżki
mrożonego zielonego groszku2 łyżki mrożonej zielonej
fasolki2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżka posiekanego
szczypiorkusól,
pieprz i
słodka papryka w proszku - do smakuopcjonalnie: 1
jajko na każdą połówkę
paprykioliwa z oliwek extra verginePrzygotowaniePiekarnik nagrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.
Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Paprykę umyć i przekroić wzdłuż na pół (razem z szypułką, bo ładnie wygląda). Usunąć pestki.
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, a miąższ drobno pokroić.
Groszek i
fasolkę zalać wrzątkiem, a po 2-3 minutach odcedzić.W misce wymieszać przygotowany
kuskus,
pomidora,
groszek,
fasolkę,
zioła i łyżkę
oliwy. Doprawić
solą,
pieprzem i sproszkowaną
papryką.Wnętrze każdej połówki
papryki posmarować
oliwą, posolić i popieprzyć.Wypełnić
papryki farszem, a następnie ułożyć je na blasze.Piec ok. 45 minut.Wersja z
jajkiem: Każde
jajko wbić do osobnej filiżanki, nie uszkadzając
żółtek. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia wysunąć do połowy blachę z piekarnika i ostrożnie wylać
jajko na
paprykę. Posolić, popieprzyć i zapiekać ok. 10 minut do czasu, aż
białko się zetnie, a
żółtko będzie "na miękko".Smacznego!