Wykonanie

Nie jest to typowy mazurek kajmakowy, bo zamiast stężałej masy oblany jest płynną jak
miód polewą. Takie rozwiązanie sprawia, że jedzenie ciasta wprawdzie nie należy do najczystszych czynności, ale ta niewielka niedogodność rekompensowana jest przyjemnym dla oka
widokiem rozpływającej się po talerzu delikatnej polewy kajmakowej...

Składniki na okrągły mazurek o średnicy 22 cmNa spód:(przepis na spód jest taki sam, jak w przepisie na mazurek
cytrynowy i pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "White
Plate. Słodkie")160 g
mąki pszennej (użyłam luksusowej typ 550)105 g
masła2 duże
żółtka ugotowane na twardo (z
jajek z chowu ekologicznego)1 łyżka
śmietany 18%50 g drobnego
cukru do wypiekówNa wierzch:2-3 łyżki
konfitury morelowejok. pół kubka polewy kajmakowej (przepis niżej)
bakalie do ozdobienia (np.
płatki migdałowe,
suszona żurawina,
orzechy)PrzygotowaniePolewa kajmakowa:(najlepiej przygotować dzień lub kilka dni wcześniej)Do garnka o grubym dnie wlać 2 szklanki
mleka, 1 szklankę
cukru i ziarna wyskrobane z 1
laski wanilii. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu przez ok. godzinę. Po tym czasie masa zgęstnieje i nabierze ładnego "
krówkowego" odcienia. Pod koniec gotowania, gdy zacznie bulgotać, trzeba pilnować, aby się nie przypaliła. Gotową masę przelać do szklanego pojemnika (może być kubek) i szczelnie przykryć. Po ostudzeniu wstawić do lodówki.Mazurek:Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).W pojemniku malaksera umieścić składniki ciasta (
mąkę wcześniej przesiać). Miksować tylko do momentu, aż składniki się połączą.Formę (u mnie okrągła tortownica o średnicy 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić
ciastem, a następnie zrobić nakłucia widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do czasu, aż ciasto nabierze złocistego koloru (ok. 30-40 min).Po ostudzeniu posmarować spód cienką warstwą
konfitury morelowej. Wstawić na kilkanaście minut do piekarnika z włączoną opcją termoobiegu, żeby
konfitura przeschła.Polewę kajmakową delikatnie podgrzać (żeby stała się lekko płynna - jak
miód) i wylać na ciasto, a następnie posypać dowolnymi
bakaliami. (tworzenie finezyjnych wzorów nie sprawdzi się przy tym mazurku, bo wszystkie popłyną razem z polewą...)Przechowywać w chłodnym miejscu.Smacznego!