Wykonanie

W mojej rodzinie tradycyjnie za prototyp mazurka uznawało się wyrób pewnej starej warszawskiej
cukierni. Niestety już od kilku lat
cukiernia ta nie spełnia naszych wymagań względem jakości oferowanych mazurków i w związku z tym zaprzestaliśmy zakupów.W tym roku po raz pierwszy postanowiłam samodzielnie przygotować mazurki. Nie mogąc się zdecydować na jeden rodzaj, postanowiłam zrobić dwie różne wersje, aby sprostać wymaganiom wszystkich gości zaproszonych na przedwielkanocny obiad.Dzisiaj przedstawiam mojego faworyta: mazurek
cytrynowy. Przypadnie on do gustu miłośnikom
cytrynowych słodyczy, bo nutka kwaskowatości jest wyraźnie wyczuwalna. Dodatek
migdałów to udane urozmaicenie, bo
płatki delikatnie chrupią, co przyjemnie kontrastuje z delikatną masą
cytrynową.

(Przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "White
Plate. Słodkie")Składniki na okrągły mazurek o średnicy 22 cmNa spód:160 g
mąki pszennej (użyłam luksusowej typ 550)105 g
masła2 duże
żółtka ugotowane na twardo (z
jajek z chowu ekologicznego)1 łyżka
śmietany 18%50 g drobnego
cukru do wypiekówNa masę
cytrynową:3
jajka (z chowu ekologicznego)150 g
cukru do wypieków75 ml soku wyciśniętego z
cytryn (1 duża
cytryna lub 2 mniejsze)1,5 łyżki
mąki pszennej (użyłam luksusowej typ 550)1,5 łyżeczki skórki startej ze sparzonej
cytrynygarść
płatków migdałowychPrzygotowaniePiekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).W pojemniku malaksera umieścić składniki ciasta (
mąkę wcześniej przesiać). Miksować tylko do momentu, aż składniki się połączą.Formę (u mnie okrągła tortownica o średnicy 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić
ciastem, a następnie zrobić nakłucia widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do czasu, aż ciasto nabierze złocistego koloru (ok. 30-40 min).Po upieczeniu nie wyłączać piekarnika.Gdy spód mazurka się piecze, można przygotować masę
cytrynową.W dużej misce umieścić
jajka z
cukrem. Ucierać mikserem na wysokich obrotach, aż powstanie delikatnie puszysta masa. Dodać sok i
skórkę z cytryny oraz
mąkę i miksować jeszcze chwilę.Masę
cytrynową wylać na upieczony i lekko ostudzony spód.Posypać z wierzchu
płatkami migdałów.Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie masa cytrynowa powinna być ścięta i "piankowa".Ostudzić i pokroić na kwadraty.Smacznego!