Wykonanie
Kolejny dzień bliżej do sesji, a ja o dziwo jestem pełna entuzjazmu! Nie wiem czy to ten śnieg za oknem czy świadomość, że jeszcze tylko dwa tygodnie i nareszcie będą ferie, na które z utęsknieniem czekam. Perspektywa wędrówki górskiej niewątpliwie zachęca mnie do działania.Jednak nie samą nauką człowiek żyje, dlatego pochwalę się Wam moim dzisiejszym obiadkiem.
Kurczak w
sosie jogurtowo-
musztardowym z
pieczarkami powalił mnie z nóg! A Wy co jecie na obiad? :)
Składniki:-
makaron kokardki-
pierś z kurczaka- 20 dag
pieczarek- 1
cebula czerwona- 1/2 opakowania
jogurtu naturalnego- 3-4 łyżki
musztardy-
natka pietruszki-
pieprz,
sól-
oliwaWykonanie:Zaczynamy od przygotowania wszystkiego, co wymaga smażenia. Najpierw płukamy i osuszamy
pierś z kurczaka, kroimy ją w kostkę, przyprawiamy i okrapiamy odrobina
oliwy. Odstawiamy na kilka minut.
Pieczarki i
cebulę obieramy i również kroimy w kostkę Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw
cebulę, powinna się zeszkli i dopiero wtedy dodajemy
pieczarki. Gdy
pieczarki będą gotowe przekładamy zawartość patelni do miseczki, a na patelnię wrzucamy
kurczaka. Smażymy go aż się zarumieni.Gdy
kurczak będzie gotowy wrzucamy do niego
cebulkę z
pieczarkami i zalewamy przygotowanym wcześniej
sosem jogurtowo-
musztardowym (łączymy
jogurt naturalny z
musztardą i dokładnie mieszamy, przyprawiamy
solą i
pieprzem) i nastawiamy na większy palnik, żeby się zagotował, po momencie zagotowania zmniejszamy gaz.W międzyczasie przygotowywania
kurczaka możemy ugotować
makaron wg instrukcji na opakowaniu, a także posiekać
pietruszkę, która potrzebna będzie nam do dekoracji dania.