Wykonanie
Słońce
razi mnie po oczach :)... Nareszcie! Przez ostatnie dni było smutno, szaro dodatkowo nałożyło się dużo obowiązków i stałam się zbyt nerwowa. Dzisiaj wracam do równowagi z przepisem na cudownie pyszne serduszka i nie tylko, przekładane
konfiturą malinową. Dwa ulubione składniki-
maliny i
kawa- połączone w jedno. Cóż może być piękniejszego?!:)

Składniki:- 1 szklanka
mąki pszennej- 1/2 szklanki
mąki krupczatki- 4 łyżki
kakaa- 2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej- szczypta
soli- 1/2 szklanki
cukru pudru- 20 dag
margaryny- 2
żółtka- 2 łyżki kwaśnej
śmietany- 1
białko- garść
migdałów w płatkach- 15 dag
malin- 1/2 szklanki
cukru- 2 łyżeczki
żelatynyWykonanie:

Do miski wsypujemy przesiane
mąki,
kakao,
sól,
cukier puder,
kawę oraz pokrojoną w kostki
margarynę,
żółtka i
śmietanę. Wszystko razem zagniatamy, gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki, aby odpoczęło. Po wyciągnięciu dzielimy je na kilka części i po kolei rozwałkowujemy każdą z nich wycinając wybrane kształty, w moim przypadku były to serduszka, kwiatuszki oraz chmurki. Zwracamy uwagę, aby wszystkie kształty miały parzystą liczbę, bo później będziemy je łączyć. Połowę
ciastek przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym
białkiem i posypujemy posiekanymi
migdałami.
Ciastka pieczemy w temperaturze 175 st, przez ok. 18 min. Pamiętajmy, że piekarnik powinien być rozgrzany przed włożeniem blaszek. Po upieczeniu odkładamy
ciastka do wystygnięcia.
Ciastka przekładamy
konfiturą malinową. Jeśli mamy gotową to ułatwia nam zadanie. Jeśli nie to możemy zrobić ją szybko w domu. Wystarczy, że wyciągniemy z zamrażarki
maliny (można kupić) wrzucimy do rondelka i zasypiemy
cukrem. Rondelek stawiamy na mały gaz i co jakiś czas mieszamy jego zawartość, aby nic się nie przypaliło. Kiedy już
maliny się rozmrożą i
cukier rozpuści, wlewamy do rondelka rozpuszczoną we wrzątku
żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia .Kiedy
maliny stężeją, przekładamy gotowe
ciasteczka.

Więcej energii do działania ! :)