Wykonanie
W weekend mieliśmy ogromne szczęście:)W trakcie spaceru w górach zebraliśmy sporą ilość
prawdziwków:P

SKŁADNIKI:kilkanaście
borowików1 litr
bulionu z
włoszczyzny1/2
cebuli1-2 ząbki
czosnku400 g
ryżu do risotto (np. Arborio)80 ml
białego winasiekana
natka pietruszkitarty
Parmezansól i świeżo zmielony
czarny pieprz
Oczyszczone
grzyby pokroić z plastry, następnie gotować w dwóch szklankach
wody przez około 15-30 minut.
Grzyby wyjąć na talerzyk, doprawić
solą i
pieprzem, odłożyć na bok. Poszatkowane warzywa
włoszczyzny zagotować w dwóch szklankach
wody wraz z
solą. Zeszkloną na
maśle cebulkę pokrojoną w kostkę i posiekany
czosnek dodać do
bulionu. Po zagotowaniu trzymać na malutkim ogniu , odlać do osobnego garnka połowę
bulionu. Do pozostałej części stopniowo dodawać do
ryżu.Wlać
wino i gotować przez 2 minuty, aż całe wyparuje. Następnie wlać łyżkę wazową pozostałego
bulionu i gotować risotto na małym ogniu do czasu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez
ryż, od czasu do czasu zamieszać.

Wlewać po jednej łyżce wazowej
bulionu, w odstępach czasowych, jak tylko poprzednia ilość całkowicie się zredukuje. Gotować tak przez około 15 minut. Risotto jest gotowe, gdy ziarna
ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku. Dodać
natkę pietruszki i odłożone świeże
grzyby, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać tarty
Parmezan i pozostałe 3-4 łyżki
masła. Wymieszać drewnianą łyżką, doprawić
solą,
pieprzem i od razu podawać.


Idealne!!!