Wykonanie
            Halászlé to najlepsza zupa rybna na świecie...

SKŁADNIKI:2 
ryby słodkowodne (podobno najlepszy jest 
karp)3-4 
papryki kolorowe2-3 
pomidory2 duże 
cebule1 
marchewka1-2 ząbki 
czosnkułyżka stołowa 
słodkiej papryki w proszku
sól, 
pieprzEros Pista- ostra pasta paprykowa
natka pietruszki Ryby
Ryby pokroić w średnie kawałki i wrzucić razem z głowami i ogonami do zimnej, osolonej 
wody (ok. 2-2,5 litra). Po zagotowaniu 
wody, gotować do miękkości ryb.

Po tym czasie płyn przecedzamy przez gęste sitko.
Czosnek przecisnąć przez praskę, 
cebulę pokroić w kostkę i chwilkę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.Świeżej 
paprykę pokroić w cienkie, krótkie paski, 
marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach,Warzywa dorzucić do 
czosnku i 
cebuli i podsmażyć jeszcze kilka chwil.Wszystko posypać 
paprykami w proszku proszku, dokładnie wymieszać i całość jeszcze chwilę smażyć.Do gotującego się 
rybnego wywaru wrzucić podsmażoną 
paprykę z marchwią, gotować około 10 minut.Następne w garnku powinny wylądować pokrojone 
pomidory.

Odcedzone 
ryby przebrać (tzn wyrzucić niejadalne części- głowę ogony płetwy, ości) idodać do zupy.Zupę najlepiej doprawić oryginalną węgierską pastą 
paprykową.W każdym talerzu powinien znaleźć się ładny kawałek 
ryby.Zupę można posypać świeżą 
natką pietruszki.

Pyszne wspomnienie wakacji!!