Wykonanie
Klasyczny letni obiadek, pierwszy w tym roku zjedzony na tarasie:)
SKŁADNIKI:2-4 szt.
sznycla wieprzowego0,5 kg
młodych ziemniaczków2
ogórki szklarniowe
koperekśmietanajajkobułka tartaKotlety dokładnie roztłuc tłuczkiem, odwracając co jakiś czas. Grubość kotletów powinna
mieć około 5 mm. Oprószyć
mięso solą i
pieprzem, odstawić.
Jajko dobrze roztrzepać widelcem w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać
mąkę, a do trzeciego
bułkę tartą. Obtaczać kotlety w
mące, następnie zanurzać w
jajku i na koniec panierować w
bułce tartej. Zawsze strząsać nadmiar panierki. W dużej patelni rozgrzać
olej i kłaść kotlety na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor na niedużym ogniu.
Ogórki umyć, obierać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć pokrojone
ogórki do miski, dodać
śmietanę i posiekany kopertek. Doprawić,
solą i
pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Wstawiam do lodówki na ok. 15 minut.
Smacznego !!!