ßßß Cookit - przepis na Świąteczna zupa grzybowa

Świąteczna zupa grzybowa

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
80 g suszonych grzybów (borowików i/lub podgrzybków)
2 łyżki masła
1 cebula
4 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany kremówki
sól i pieprz, liść laurowy ziele angielskie
świąteczny makaron w renifery
natka pietruszki
Suszone grzyby dość dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą, po czym zalać wodą i zostawić do namoczenia na jakieś 2 godziny. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do większego rondla z grubym dnem. Smażyć delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać masło oraz pokrojona w kostkę cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli.
Wlać bulion i gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu. Ubić śmietanę , następnie wymieszać z mąką i przelać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Podawać z makaronem, posypać natką pietruszki.
Źródło:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/12/swiateczna-zupa-grzybowa.html