ßßß Cookit - przepis na Kaczka z jabłkami i pomarańczami

Kaczka z jabłkami i pomarańczami

nazwa

Wykonanie

Nareszcie..była okazja ją zrobić :D
SKŁADNIKI:
kaczka 1,5kg
4 jabłka
2 pomarańcze
marynata:sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, papryka słodka, chilli, lubczyk, oliwa
kluski śląskie
Kaczkę rozmrozić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę z ulubionych przypraw (ja dodaję: papryke, majeranek, rozmaryn, sól, pieprz,chilli) przyprawy mieszamy z 3 łyżkami oliwy. Taką marynatą nacieramy kaczkę wewnątrz i z zewnątrz, jednocześnie "masując" i wstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej na ok 5 - 24 godzin.
2-3 Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, przyprawiamy majerankiem i sokiem z połowy pomarańczy. Faszerujemy kaczkę i zszywamy wykałaczką.
Kaczkę pieczemy w brytfance ok 2 godzin. w temp. 180 stopni (pieczemy pól godziny bez przykrycia , pól godziny z - żeby nabrała rumieńców - i tak na zmianę). Co około 20 minut oblewamy wytapiającym się tłuszczem. Pół godziny przed końcem pieczenia obkładamy kaczkę pomarańczami i część jabłkami. w miedzy czasie robimy kluski śląskie według tego przepisu:
http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/05/kluski-slaskie-w-sosie-ze-smazonych.html
Na ostatnie 10 minut proponuję włączyć termoobieg z grillem by skórka zrobiła się super chrupiąca.
Smacznego !!!
Źródło:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/11/kaczka-z-jabkami-i-pomaranczami.html