Wykonanie
Nareszcie..była okazja ją zrobić :D
SKŁADNIKI:
kaczka 1,5kg4
jabłka2
pomarańczemarynata:
sól,
pieprz,
rozmaryn,
majeranek,
papryka słodka,
chilli,
lubczyk,
oliwakluski śląskie
Kaczkę rozmrozić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę z ulubionych przypraw (ja dodaję:
papryke,
majeranek,
rozmaryn,
sól,
pieprz,
chilli)
przyprawy mieszamy z 3 łyżkami
oliwy. Taką marynatą nacieramy
kaczkę wewnątrz i z zewnątrz, jednocześnie "masując" i wstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej na ok 5 - 24 godzin.2-3
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, przyprawiamy
majerankiem i
sokiem z połowy
pomarańczy. Faszerujemy
kaczkę i zszywamy wykałaczką.
Kaczkę pieczemy w brytfance ok 2 godzin. w temp. 180 stopni (pieczemy pól godziny bez przykrycia , pól godziny z - żeby nabrała rumieńców - i tak na zmianę). Co około 20 minut oblewamy wytapiającym się tłuszczem. Pół godziny przed końcem pieczenia obkładamy
kaczkę pomarańczami i część
jabłkami. w
miedzy czasie robimy kluski śląskie według tego przepisu:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/05/kluski-slaskie-w-sosie-ze-smazonych.html
Na ostatnie 10 minut proponuję włączyć termoobieg z grillem by skórka zrobiła się super chrupiąca.
Smacznego !!!