ßßß Cookit - przepis na Śledź w sosie musztardowym

Śledź w sosie musztardowym

nazwa

Wykonanie

Śledziki dobre i na święta i na co dzień. Idealny do sami wiecie czego ;)
Wypróbowany już w zeszłym roku na wigilii. Tylko tym razem musztarda była zwykła a nie francuska... akurat taką miałam w lodówce.
Składniki :
- 5 płatów solonych śledzi
- 2-3 cebule
- garść oliwek w zalewie
- ocet spirytusowy
- słoik musztardy (najlepsza francuska)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)
- sól/pieprz do smaku
Dodatki:
- papryka marynowana
- korniszony
Płaty dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy na małe kawałki i wrzucamy do miski, całość zalewamy octem. Odstawiamy do lodówki na 2 dni.
Śledzia odsączmy z octu (dokładnie) można też go opłukać. Dodajemy do ryby posiekaną drobno cebulkę i oliwki.
Teraz sos :) musztardę, miód, olej i sos sojowy mieszamy i voila ;) w naczynku układamy warstawmi rybę i zalewamy sosem. Znowu odstawiamy do lodówki na 2-3 dni do przegryzienia się.
Smacznego!
Źródło:http://zwkladka.blogspot.com/2013/12/sledz-w-sosie-musztardowym.html