Wykonanie
Śledziki dobre i na święta i na co dzień. Idealny do sami wiecie czego ;)Wypróbowany już w zeszłym roku na wigilii. Tylko tym razem
musztarda była zwykła a nie francuska... akurat taką miałam w lodówce.

Składniki :- 5 płatów
solonych śledzi- 2-3
cebule- garść
oliwek w zalewie-
ocet spirytusowy- słoik
musztardy (najlepsza francuska)- 2 łyżki
miodu- 2 łyżki
oleju- łyżeczka
sosu sojowego (opcjonalnie)- sól/pieprz do smakuDodatki:-
papryka marynowana-
korniszonyPłaty dokładnie myjemy pod bieżącą
wodą. Kroimy na małe kawałki i wrzucamy do miski, całość zalewamy
octem. Odstawiamy do lodówki na 2 dni.
Śledzia odsączmy z
octu (dokładnie) można też go opłukać. Dodajemy do
ryby posiekaną drobno
cebulkę i
oliwki.Teraz sos :)
musztardę,
miód,
olej i
sos sojowy mieszamy i voila ;) w naczynku układamy warstawmi
rybę i zalewamy sosem. Znowu odstawiamy do lodówki na 2-3 dni do przegryzienia się.Smacznego!