ßßß
Składniki (ok. 40 sztuk)- 2 szklanki mąki- 2 łyżki miodu- 3/4 szklanki cukru- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej- 1/2 torebki przyprawy piernikowej- 1 łyżka masła- 1 średnie jajko- około 1/4 szklanki lekko ciepłego mlekaLukier:- 1,5 szklanki cukru pudru- 1 białko z jajkaAby zrobić lukier ucieramy składniki przez około 15 min (do uzyskania jednolitej masy). Na noski użyłam barwnika. Jeżeli chodzi o kolor brązowy do do lukru dodałam kakao :) Aby pokryć pierniczki jednolitym białym kolorem musimy dodać ok. 3 krople wody do lukru. Tak naprawdę ilość wody zależy od cukru jakiego używamy.Jeżeli chodzi o pierniczki to w garnku musimy rozpuścić masło, miód, cukier i przyprawę piernikową.Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do niej trochę przestudzoną słodką masę. Mieszamy. Dodajemy jajko i mieszamy :) dolewając stopniowo mleko zagniatamy ciasto przez około 10 min.Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na około 5 mm grubości. Wycinamy foremkami pierniczki. Ja nie miałam foremki w kształcie bałwanka ... użyłam do tego dwóch różniących się wielkością kieliszków, a następnie złączyłam.Układamy pierniczki na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując ok 2-3 cm odstępy (pierniki urosną). Pieczemy w rozgrzanym piekarniki na 180 st przez 15 min - nie dłużej. Dekorujemy bezpośrednio przed podaniem.Smacznego!
A to piosenka, która towarzyszyła mi przy pieczeniu pierniczków :) mam nadzieje, że złapiecie klimat !