Wykonanie
Święta bez pierniczków ? nieeee...Moje wyglądają tak :)

Składniki (ok. 40 sztuk)- 2 szklanki
mąki- 2 łyżki
miodu- 3/4 szklanki
cukru- 1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej- 1/2
torebki przyprawy piernikowej- 1 łyżka
masła- 1 średnie
jajko- około 1/4 szklanki lekko ciepłego
mlekaLukier:- 1,5 szklanki
cukru pudru- 1
białko z
jajkaAby zrobić
lukier ucieramy składniki przez około 15 min (do uzyskania jednolitej masy). Na noski użyłam barwnika. Jeżeli chodzi o kolor brązowy do do lukru dodałam
kakao :) Aby pokryć pierniczki jednolitym
białym kolorem musimy dodać ok. 3 krople
wody do lukru. Tak naprawdę ilość
wody zależy od
cukru jakiego używamy.Jeżeli chodzi o pierniczki to w garnku musimy rozpuścić
masło,
miód,
cukier i
przyprawę piernikową.Do miski przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dodajemy do niej trochę przestudzoną słodką masę. Mieszamy. Dodajemy
jajko i mieszamy :) dolewając stopniowo
mleko zagniatamy ciasto przez około 10 min.Stolnicę posypujemy
mąką i wałkujemy ciasto na około 5 mm grubości. Wycinamy foremkami pierniczki. Ja nie miałam foremki w kształcie bałwanka ... użyłam do tego dwóch różniących się wielkością kieliszków, a następnie złączyłam.Układamy pierniczki na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując ok 2-3 cm odstępy (pierniki urosną). Pieczemy w rozgrzanym piekarniki na 180 st przez 15 min - nie dłużej. Dekorujemy bezpośrednio przed podaniem.Smacznego!

A to piosenka, która towarzyszyła mi przy pieczeniu pierniczków :) mam nadzieje, że złapiecie klimat !