Wykonanie
Najlepszy;) i za każdym razem wychodzi,
powiem więcej nawet jak nie wychodzi to smakuje świetnie.Robię go w wariacji z
alkoholem i bez. A wy który wolicie ;)?

Składniki:- 125 g
masła- 250 g
białego cukru- 2 łyżki
miodu- 2 małe kieliszki
nalewki śliwkowej lub
konfitura śliwkowa- 4 łyżeczki
przyprawy korzennej- 1 łyżeczka
cynamonu- 2 łyżeczki
sody oczyszczonej- 2 pełne łyżeczki
kawy- szklanka
mleka- 2
jajka- 300 g
mąki pszennejPrzepis dla większej formy keksowej.W większym garnku roztapiamy
masło z
cukrem. Dodajemy
miód,
nalewkę ( ja używam tej -
Nalewka śliwkowa na ciemnym
rumie),
przyprawy i po chwili zdejmujemy z palnika. Mieszamy dokładnie.Do masy dodajemy
sodę,
mleko i
jajka, a następnie powoli wsypujemy
mąkę mieszając całość, tak aby nie powstawały nam grudki.Wcześniej przygotowaną formę (wysmarowana
masłem i obsypana
mąką) wypełniamy masą i wkładamy do piekarnika na 50 min przy temperaturze 175 st. Sprawdzamy ciasto patyczkiem jak się nie klei to zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.Można dodać
polewę czekoladową i np wysypać pokruszonymi
orzechami laskowymi. Ja uwielbiam ten piernik z powidłami śliwkowymi.Smacznego!
