ßßß Cookit - przepis na Królik z grzybami w winie

Królik z grzybami w winie

nazwa

Wykonanie

Królika chciałam zrobić wielokrotnie i w końcu się udało. Chociaż to nie ja go poporcjowałam... nie bardzo byłam w stanie. Mój mąż jest odważniejszy.
Zapraszam na królika, może znajdzie się u was na świątecznym stole?
Składniki:
- Comber i udka z 1 królika
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki
- 2 pomidory
- 25 dag prawdziwków
- 10 dag wędzonego boczku
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- sól/pieprz do smaku
- łyżeczka tymianek
łyżeczka rozmaryn
- łyżeczka jałowiec
- siekana natka pietruszki
Cebulę kroimy na małe kawałki i mieszamy z przyprawami i olejem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na 24 h do lodówki.
Wyjmujemy mięso, posypujemy solą i pieprzem oraz mąką.
Na głębokiej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, dodajemy mięso z przyprawami, dolewamy wino oraz pomidory bez skórki. Przykrywamy patelnie i dusimy 20 minut. W tym czasie oczyścić, pokroić grzyby, które następnie dodajemy do królika i dusimy razem do miękkości mięsa (ok. 20 min dodatkowo).
Najlepsze z ziemniaczkami :) Smacznego!
Źródło:http://zwkladka.blogspot.com/2013/12/krolik-z-grzybami-w-winie.html