Wykonanie
Zbliżają się święta, więc oprócz umycia okien ;) trzeba upiec babę. U mnie
cytrynowo-
kakaowa.Wiosny może za oknem nie widać, jednak jest coś co napawa mnie optymizmem, jestem w stanie złapać światło dzienne na zdjęciach ;)Zapraszam na babę !

Składniki:120 g miękkiego
masła4 łyżki
kakaodrobno starta skórka z 1
cytrynypół szklanki
mlekapół szklanki
śmietany 18%230 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka1 szklanka
cukruPiekarnik nastawiamy na 170 st.W
między czasie jak się nagrzewa ucieramy miękkie
masło z
cukrem, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy
mąkę,
jajka,
proszek do pieczenia,
mleko,
śmietanę i wszystko najpierw delikatnie mieszamy, a następnie mikserem doprowadzamy do powstania jednolitej masy.Dzielimy ją na dwie części.Do pierwszej dodajemy startą na tarce
skórkę cytryny (tylko tą żółtą część ;)) i mieszamy. Pamiętajmy aby najpierw dokładnie ją wyszorować pod gorącą
wodą, aby usunąć utrwalacze i wszelkie chemikalia.Do drugiej dodajemy
kakao, mieszamy.Podłużną formę smarujemy
masłem, następnie wykładamy masę do formy łyżkami ;) łyżka czarna- łyżka biała.Wstawiamy tak przygotowaną formę do piekarnika, na około 60 min. Bez termoobiegu. Sprawdzamy patyczkiem ciasto, jak się nie przylepia, to możemy wyjmować z piekarnika.Po wyjęci z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia. A
potem już można smakować ;)mmmm ;)!

