Wykonanie

Podwójnie pieczone włoskie sucharki. Bardzo modyfikowalny przepis - można do nich dodać praktycznie każdy lubiany dodatek :) Tę porcję na zdjęciu robiłam dla Taty, na dzień ojca, w czterech wersjach: z suszonymi
bananami, z
kokosem, z
migdałami i z
kawą.
Ciastka są bardzo twarde, chrupiące, idealne do
kawy. Można je dość długo przechowywać w szczelnym pojemniku.Składniki:1
jajko80g
cukru (ja zazwyczaj dodaję trochę mniej, ok 65-70)1 szklanka
mąkipół łyżeczki
proszku do pieczeniaOk. 100g dodatków, czyli na przykład: wszelkiego rodzaju posiekanych
orzechów,
wiórków kokosowych, suszonych pokrojonych
owoców.Można też dodać łyżkę
kawy rozpuszczalnej, ze dwie łyżki
syropu klonowego albo
miodu,
aromatu waniliowego (albo każdego innego).Koszt: 4złCzas wykonania:średni, samo ich robienie jest szybkie, ale dość długo się pieką.Wykonanie:
Jajko miksujemy z
cukrem. Dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia, ewentualny aromat i znów miksujemy. Na koniec dosypujemy nasze dodatki i wgniatamy w ciasto. Ciasto może być klejące.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżonymi rękami formujemy płaski, długi chlebek z ciasta. Naprawdę powinien być płaski, ok. 1-1,5 cm. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, i pieczemy ok. 15-20 minut aż wyrośnie i się zarumieni. Oryginalny przepis
mówi, żeby po tym czasie go wyjąć, wystudzić, i dopiero kroić. Ja stwierdziłam, że po wystudzeniu dużo bardziej się kruszy, a w smaku nie ma różnicy, więc robię to na gorąco, dla oszczędności czasu.Przez ściereczkę przytrzymuję chlebek z jednej strony, i
ostrym nożem kroję po skosie kromki o grubości ok. 1,5cm. Następnie układam je
bokiem na blasze, i wkładam znów do piekarnika. Pieczemy sucharki ok. 10 minut z jednej strony, później przewracamy na drugą, i znów pieczemy. Aż będą suche, twarde i chrupiące.Wyjmujemy, studzimy, chrupiemy :)