Wykonanie
Smak mojego dzieciństwa ;) Pyszne są, i ani grama
mąki - robiłam je kiedy przyjechała do nas bezglutenowa dziewczyna mojego znajomego, i bardzo jej smakowały. Ja co prawda pochłaniam gluten jak smok, ale te
ciasteczka są przepyszne i szybkie w wykonaniu, więc robię je dość często.Składniki:Paczka kleiku
ryżowego3
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukruPaczuszka
cukru waniliowego (ja używam
cukru waniliowego własnej roboty, więc sypię dwie łyżeczki)Kilka łyżek
wiórków kokosowych (można pominąć, ale z są dużo smaczniejsze)Niecała kostka miękkiego
masła, lub troszkę ponad pół kostki
miękkiej margaryny (ja wolę z
margaryną)Kwaśny
dżemKoszt: 6-7złCzas wykonania: ekspresowe ;)Wykonanie:Wszystkie składniki (poza
dżemem, oczywiście) zagniatamy. Ciasto jest dość klejące ;) Na wyłożonej papierem blasze układamy
ciasteczka - formujemy je tocząc kuleczkę wielkości
orzecha włoskiego, zgniatając, i robiąc wgłębienie palcem (u mnie tak się robi kluski śląskie :) ). Następnie łyżeczką nakładamy do wgłębienia kapkę
dżemu, i pieczemy aż się zezłocą (ok. 15 min) w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Zaraz po upieczeniu
ciasteczka są mięciutkie, trzeba chwilkę poczekać aż stwardnieją.Mniam.