Wykonanie

Dla odmiany przepis na życzenie Sylwii ;) Uwielbiam tę
sałatkę, i robię ją w różnych konfiguracjach jak tylko mam ochotę na coś chrupiącego i zdrowego. Czyli często (:Składniki:
Sałata lodowa sztuk 1 (taka niewielka, albo pół dużej)
Filet z kurczaka, ok. 100-150g
Oliwki z
paprykąPomidor (u mnie pół )
Oliwa z oliwekPieprz,
sól,
przyprawy do kurczaka (u mnie
przyprawa do gyrosa)Syr. Z
serem to jest skomplikowana sprawa, bo powinna być
feta, ale ja sobie ukochałam taką pseudo-
fetę, o taką: http://www.e-commerce.pl/zdjecia/Pozostale-sery/Favita-12-12300-big.jpg, i zawsze to jej używam (: ok. 1/3 opakowaniaKoszt: ok. 6złWykonanie:
Filet z kurczaka kroimy na małe kawałki, oprószamy
solą,
pieprzem, posypujemy szczodrze wybraną przez nas
mieszanką przypraw. Na patelni rozgrzewamy kropelkę
oliwy, i smażymy
kurczaka na rumiano.
Sałatę lodową rwiemy na drobne kawałki, wrzucamy na sitko, płuczemy. Odsączamy z
wody, i wrzucamy do miski. Tam wlewamy łyżeczkę
oliwy z oliwek, która
doda charakterystycznego smaku i zlepi nam ślicznie
przyprawy, które również dodajemy -
pieprz,
sól (chociaż
soli to niewiele). Myrdamy całość aż nam się
oliwa z
przyprawami ładnie rozejdzie w sałacie, i wysypujemy całość na duży talerz. Dookoła układamy
oliwki i skrojonego w cząstki
pomidora (żeby ulekkostrawnić
pomidora obieramy ze skórki - nacinamy go od góry w krzyż, i polewamy
pomidora w zlewie wrzącą
wodą. Skórka nam ładnie oblezie). Posypujemy wszystko
serem kruszonym w dłoniach, a na wierzch układamy gotowego
kurczaka. Zajadamy się :)