Wykonanie
Sos ten robiłam pierwszy raz i oczywiście musiałam go urozmaicić po swojemu dodając
paprykę.Bardzo zasmakował mi ten delikatny
cytrynowy smak i na pewno
będę przyrządzać go częściej. W towarzystwie dzikiego
ryżu smakuje wyśmienicie. I co najważniejsze przygotowanie dania nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Potrzebujemy:- 300 g
filetów z dorsza lub innej
ryby- skórka otarta z 1
cytryny- 4, 5 łyżek
soku z cytryny- ok. 200 ml
śmietanki 36%- łyżka
oliwy- ząbek
czosnku-połowa czerwonej i
żółtej papryki-
sól,
pieprz-
koperek-
mąka do obtoczenia
rybyWykonanie:1. Na samym początku zaczynamy od wstawienia
wody i ugotowania
ryżu lub
kaszy (zależy z czym chcemy podać
rybę)2. Kawałki
ryby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy
solą,
pieprzem,
koperkiem (można użyć
przyprawy do ryb) odstawiamy.3. Na patelnię, na rozgrzaną
oliwę wrzucamy posiekany drobno ząbek
czosnku oraz
skórkę z cytryny, mieszamy szybko nie doprowadzając do przypalenia się. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę
paprykę, zmniejszamy moc kuchenki i przykrywamy pokrywką. Dusimy krótką chwilę.4. W tym samym czasie na drugiej patelni smażymy z obu stron kawałki
ryby, wcześniej obtoczone w
mące.

5. Kiedy
papryka lekko zmięknie wlewamy
śmietankę oraz
sok z cytryny. Całość gotujemy i przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
koperkiem.
Sos jest gotowy po kilku minutach, kiedy się zagotuje.