Wykonanie
Ciecierzyca czy jak ktoś woli -
cieciorka od niedawna dość często pojawia się w mojej kuchni. Szkoda, że tak późno zaczęłam ją stosować, jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis z wykorzystaniem
cieciorki (tutaj go znajdziecie), a wczoraj posłużyła mi ona jako jeden z głównych składników do przygotowania lekkiej i smacznej kolacji. Mam już kolejne pomysły do czego
mogę ją wykorzystać jednak na to przyjdzie czas w nadchodzącym tygodniu, teraz przepis na
sałatkę :Składniki:

- puszka
ciecierzycy (400g)- mix świeżych
sałat (m.in
rukola,
szpinak, romańska
sałata)- 2
pomidory- 1
papryka żółta lub czerwona- 2 łyżki
kukurydzy- pół kostki
sera feta- 2
jaja ugotowane na twardo-
ziarna słonecznikaDresing:-
oliwa- ząbek
czosnku-
sok z cytryny-
bazylia
1.
Ciecierzyce odcedzić,
pomidory,
paprykę i
ser feta pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z
sałatą. Polać przygotowanym dresingiem lub skropić tylko
oliwą. Posypać wcześniej uprażonymi
ziarnami słonecznika.Dresing: Kilka łyżek
oliwy z oliwek wymieszać z wyciśniętym ząbkiem
czosnku,
bazylią i
sokiem z cytryny (1, 2 łyżki w zależności od oczekiwanego smaku)