Wykonanie
Za nami Wielkanoc, którą w tym roku spędzaliśmy na obczyźnie. Na
stole znalazł się obowiązkowo żurek z naszą polską
białą kiełbasą, faszerowane
jaja, sałatki, pieczona
szynka i oczywiście słodkości - czyli to co w święta lubię najbardziej:) Przygotowałam dwa ciasta, jednym z nich było ciasto
marchewkowe przekładane masą budyniowo -
bananową a drugie to jakże popularne i wyśmienite ciasto bez pieczenia na krakersach - raffaello, które urozmaiciłam smakiem
czerwonej porzeczki. Znajomi, którzy odwiedzili nas podczas świąt wyrazili pozytywne opinie na remat mojego dzieła:)Przyznam się, że podczas dwóch dni sama zjadłam połowę blaszki i żeby dziś nie zjeść kawałków, które zostały - zapakowałam je kochanemu do pracy, lepiej żeby on je zjadł, ja przecież jestem na poświątecznej diecie ;)Przepisów na ciasta bez pieczenia jest sporo, są takie na krakersach, na herbatnikach, a nawet na waflach. Z różnymi rodzajami kremów, z różnymi dodatkami. Mój przepis jest łatwy, szybki i bardzo
kokosowy (już wcześniej wspominałam że uwielbiam wszystko co
kokosowe:)Następnym razem zamierzam cześć
mleka zamienić na
mleko kokosowe, aby nadać całości intensywniejszy smak
kokosu.Może zdjęcia nie są zbyt zachęcające ale ciasto jest wyśmienite.Przepraszam za jakość zdjęć - wiem że są okropne, jestem amatorem jeśli chodzi o fotografię kulinarną, muszę zaopatrzyć się w książkę o tej tematyce:)
Potrzebne są:- 2 paczki
krakersów (u mnie te po 200 g)- 200 g wiórek
kokosowych-
dżem porzeczkowyMasa budyniowa:- 3 szkl.
mleka- 3
żółtka- 4 lyżki
mąki pszennej- 4 łyżki
mąki ziemniaczanej- opakowanie
cukru waniliowego- 3/4 kostki
masła- szkl.
cukru (ja dałam tylko połowę, ciasto było bardzo słodkie)Wykonanie:przygotowujemy masę budyniową - 2 szklanki
mleka gotujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym.Do pozostałego
mleka (1 szklanka) dodajemy
żółtka oraz dwa rodzaje
mąki i miksujemy. Do gotującego się
mleka wlewamy powstałą masę, gotujemy chwilę, następnie wsypujemy 150 g wiórków (reszta zostanie na wierzch) i do gorącego budyniu dajemy kawałki miękkiego
masła i mieszamy do momentu rozpuszczenia się.Na blaszce układamy:- warstwę
krakersów (nie moczymy ich)- smarujemy je cienką warstwą
dżemu- nakładamy masę budyniową- kolejna warstwa
krakersów-
dżem- masa, itd. do wykończenia składnikówUkładanie kończymy warstwą masy, którą posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.Chowamy do lodówki.Ciasto oczywiście smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy to
krakersy zmiękną.Jeśli nie chce nam się robić własnej masy budyniowej można posłużyć się
budyniem waniliowym:)