Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na niecodzienne ciasto ze
śliwkami. Trochę
szczypie w
język,
daje dużo śliwkowej
słodyczy, a robi się dosłownie 10 minut, nie licząc pieczenia.1,5 szklanki
mąki3 łyżki
cukru2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/3 szklanki
oleju1/3 szklanki
mleka1
jajko100g
gorzkiej czekoladyszczypta
chilliśliwki
W misce wymieszać
mąkę,
cukier proszek do pieczenia,
chilli i
sól. Do szklanki wlać
olej, następnie wbić
jajko i dopełnić
mlekiem. Zawartość szklanki wlać do składników sypkich i wymieszać. Mają zostać grudki. Dodać posiekaną
czekoladę i wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i powciskać na wierzchu połówki
śliwek. Piec około 40-50 minut w 190 stopniach - do suchego patyczka.

Patyczek nie będzie idealnie suchy, bo
czekolada nadal będzie wilgotna. Po około 20 minutach ciasto od wierzchu przykryłam folią aluminiową żeby się nie przypaliło. Ciasto po wyjęciu należy odstawić do ostygnięcia -
czekolada się zetnie i będzie pysznie, a
chilli będzie delikatnie szczypało w
język. W połączeniu ze
słodyczą śliwek, mniam :)