Wykonanie
Ostatnio naszło mnie na klopsiki. Ale żeby były inne niż zwykłe "mielone tyle że mniejsze".
Filet z indyka kupiłam w innym celu, ale tak mu się przyglądałam z ukosa i powędrowałam z nim do sąsiadki.... bo nie mam maszynki do
mielenia mięsa. A sąsiadka w bloku obok uczynna i od czasu do czasu
mieli mi
mięsko. Może czas zainwestować we własną? Wtedy i pasztety domowej roboty stały by się bardziej realne....800g
filetu z indyka1
jajkobułka tartasól,
pieprzświeża
bazyliasuszone pomidorykuleczki
mozzarelliMięso zmielić, wyrobić z
jajkiem i
przyprawami, jeśli jest zbyt klejące dodać trochę
bułki tartej. Dodać posiekaną
bazylię i drobniutko pokrojone
suszone pomidory. Jeszcze raz wyrobić i formować kulki umieszczając w środku po kawałku lub kuleczce
mozzarelli. Smażyć na rozgrzanym
oleju, z każdej strony. Ja na koniec przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut żeby klopsiki doszły.
Serek w środku był ciągnący,
mięsko bardzo aromatyczne.