ßßß Cookit - przepis na Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

800-1000g filetu z łososia
250g świeżego szpinaku
200g sera lazur blue
2 opakowania ciasta francuskiego
tapenada z oliwek (przepis)
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
masło
1 jajko
W rondlu rozpuścić masło i udusić szpinak, dodać pokrojony ser lazur, świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Całość dusić do momentu rozpuszczenia się sera. Na jednym płacie ciasta francuskiego rozprowadzić szpinak, położyć posolony filet łososia i przykryć warstwą tapenady.
Na wierzchu ułożyć drugi płat ciasta, skleić, ew ozdobić i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 15-20 minut do napuszenia się i zrumienia ciasta.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/01/osos-w-ciescie-francuskim.html