ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z pomidorów z gruszką i czosnkiem

Zupa krem z pomidorów z gruszką i czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Nie znam nikogo kto nie lubił by zupy pomidorowej. Z pomidorowa jest tak, że ile domów tyle przepisów, ile kucharek tyle wersji, a każda wspaniała. U mnie w domu na hasło "Jaka zupa na obiad?" pada zazwyczaj odpowiedź "no jak to jaka? pomidorowa!" Zdecydowanie wolimy wersję z ryżem, odrobiną śmietany niż z makaronem. Przedstawiam dzisiaj jedną z wersji pomidorowej, która gości na naszym stole.
1,5 l przecieru pomidorowego
mały słoiczek koncentratu (Pudliszki)
2 gruszki konferencje
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, cukier
szczypta oregano
W garnku rozpuścić masło i wrzucić obrane i pokrojone na kawałeczki gruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy je przez chwilę. Zalewamy pól litra przecieru (domowej roboty/z butelki/z kartonika) i dusimy gruszki do miękkości. Rozgniatamy do końca gruszki przy użyciu blendera. Dolewamy resztę przecieru i koncentrat -ilość zależy od tego jak mocny jest przecier (czasem można z niego zrezygnować). Całość doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku, solą, cukrem na przełamanie smaku i szczyptą oregano.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/11/zupa-krem-z-pomidorow-z-gruszka-i.html