Wykonanie
Nie znam nikogo kto nie lubił by zupy pomidorowej. Z pomidorowa jest tak, że ile domów tyle przepisów, ile kucharek tyle wersji, a każda wspaniała. U mnie w domu na hasło "Jaka zupa na obiad?" pada zazwyczaj odpowiedź "no jak to jaka? pomidorowa!" Zdecydowanie wolimy wersję z
ryżem, odrobiną
śmietany niż z
makaronem. Przedstawiam dzisiaj jedną z wersji pomidorowej, która gości na naszym
stole.1,5 l
przecieru pomidorowegomały słoiczek koncentratu (Pudliszki)2
gruszki konferencje2 ząbki
czosnku2 łyżki
masłasól,
cukierszczypta
oregano
W garnku rozpuścić
masło i wrzucić obrane i pokrojone na kawałeczki
gruszki oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek, dusimy je przez chwilę. Zalewamy pól litra przecieru (domowej roboty/z butelki/z kartonika) i dusimy
gruszki do miękkości. Rozgniatamy do końca
gruszki przy użyciu blendera. Dolewamy resztę przecieru i koncentrat -ilość zależy od tego jak mocny jest przecier (czasem można z niego zrezygnować). Całość doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku,
solą,
cukrem na przełamanie smaku i szczyptą
oregano.