Wykonanie
Naleśniki robię dosyć często, raz wytrawne, raz na słodko. Tym razem naleśniki z
serem, ale nie
twarogowym.naleśniki:2 szklanki
mleka1,5 szklanki
mąki1
jajkoszczypta
soli"chlust"
olejunadzienie250g
sera mascarpone300ml
śmietany 36%maliny2-3 łyżki
cukru
Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy trzepaczką w misce, jeśli ciasto wyda wam się za geste, można dolać
mleka lub
wody. Smażymy na suchej mocno rozgrzanej patelni.Nadzienie.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając stopniowo
cukier, następnie mieszamy na wolniejszych obrotach z
serem mascarpone.
Maliny o tej
porze roku tylko mrożone, więc wyjęłam nasze własne działkowe z zamrażalnika, rozmroziłam i dodałam razem z powstałym
sokiem do masy. Wymieszałam. Żeby masa nabrała bardziej zwartej konsystencji wstawiłam na chwilę do lodówki.Nadzienie nakładamy do ciepłych naleśników ponieważ nie można ich odsmażać -
śmietana siądzie a
mascarpone zrobi się płynne a tego byśmy nie chcieli.