Wykonanie
Chciałabym sezon
dyniowy wykorzystać maxymalnie. Robiąc ostatnio zupę, zostawiłam troszkę pulpy do wykorzystania jako sos do pizzy - pomysł podsunęła mi
Kasia z bloga gotujębolubię. Pizza wyszła fajna, inna niż zazwyczaj.
Dyniowy sos, nadaje taki fajny słodki smaczek, jako dodatki daliśmy m.in
cukinie,
pomarańczowe pomidorki i
mozzarellę.Pizza1 opakowanie suchych
drożdży (7 g)300ml letniej
wody1 łyżeczka
cukru2 łyżki oliwy/oleju500g
maki1 łyżeczka
soliSos1 szklanka musu z dyni
sólpieprzgałka muszkatołowa
Wymieszać
drożdże,
wodę,
cukier,
oliwę i odstawić na 5 minut.
Make przesiać i usypać kopczyk - zrobić wgłębienie, wlać mieszankę i zagarniać ciasto do środka,
potem wyrabiać na około 15 minut aż będzie jedwabiście gładziutkie. Przełożyć do miski, pędzelkiem posmarować
oliwą i odstawić na godzinkę. Wałkować na 0,5cm grubości placki (starcza na 3 ok 25cm). Dać im chwilę odetchnąć i piec z dodatkami ok 8-12 minut.Sos - uprażyć
dynię z dodatkiem 2 łyżek
wody i doprawić do smaku, odparować żeby był to gesty mus.