ßßß
CIASTO:Mąkę przesiać do miski,dodać sól masło zalac gorącą woda i poczekac az sie rozpusci dodac do maki mieszając wszystko łyżką połączyć składniki,wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę lub blat kuchennyZagniatać ciasto rękami podsypując mąką tak aby ciasto się nie kleiło.odstawic na 30 min. przykryć ścierką,Po tym czasie dzielimy ciasto nozem na 4 czesci Wykładamy ciasto na stolnicę rozwałkowywać na cienki placek obsypąc stolnicę i wałek mąką.
LEPIENIE I GOTOWANIE:Szklanką wycinamy kółka z ciasta, na środek nakładać po jednej łyżeczce farszu i sklejamy boki,ja mam taka specjalna maszynke jak na zdjeciu widzac.nie dala bym rade takiej ilosci sama kleic ;)Gotowe pierogi układać na stolnicy lub blacie podsypanych mąką. Przykrywamy ściereczką zeby nie obeschły.W dużym garnku zagotować wodę z sola i łyżkai oleju gdy zacznie wrzec włożyć około 15 pierogów zalezy od wielkosci garnka.Po zagotowaniu zmniejszyć ogieńi gotować pierogi az wypłyna na powierzchnię. wyłowić jednego pieroga sprawdzić czy ciasto jest już miękkie jesli nie dajemy im jeszcze 1 min az sie dogotuja.Pierogi wyciagać łyżką cedzakową.Nakladamy na talerze i posypujemy podsmazona cebulka,lub czym innym jak kto woli ;)