Wykonanie
Wcześnie w tym roku u mnie zaczynam przygotowania do Świat.ale wiem ze nie
bede miala pozniej na to czasu.w moim zawodzie ciezko o czas przed swietami ;) A pierogi u mnie schodzą jak Świerze bułeczki.Skladniki: na ok 150 pierogówCiasto:1 kg
mąki pszennejlyzeczka
soliok 750 ml gorącej
wody100 g
masłaFarsz:1.8 kg
sera białego tłustego (mazurski smak)3 kg
ziemniaków4-5
cebul (podsmazone)sol lub kucharek do smaku
pieprz do smaku
magii do smaku(proporcje według smaku)FARSZ:
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Odcedzić gorące roztłuc bardzo dokładnie na gładką masę.
Ziemniaki ostudzić,następnie przepuścić przez praskę razem z
serem.
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na
maśle na złoty kolor, następnie dodać do
sera i
ziemniaków.Całość wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem i
magii.

CIASTO:
Mąkę przesiać do miski,dodać
sól masło zalac gorącą
woda i poczekac az sie rozpusci dodac do
maki mieszając wszystko łyżką połączyć składniki,wyłożyć je na podsypaną
mąką stolnicę lub blat kuchennyZagniatać ciasto rękami podsypując
mąką tak aby ciasto się nie kleiło.odstawic na 30 min. przykryć ścierką,Po tym czasie dzielimy ciasto nozem na 4 czesci Wykładamy ciasto na stolnicę rozwałkowywać na cienki placek obsypąc stolnicę i wałek
mąką.

LEPIENIE I GOTOWANIE:Szklanką wycinamy kółka z ciasta, na środek nakładać po jednej łyżeczce farszu i sklejamy boki,ja mam taka specjalna maszynke jak na zdjeciu widzac.nie dala bym rade takiej ilosci sama kleic ;)Gotowe pierogi układać na stolnicy lub blacie podsypanych
mąką. Przykrywamy ściereczką zeby nie obeschły.W dużym garnku zagotować
wodę z
sola i łyżkai
oleju gdy zacznie wrzec włożyć około 15 pierogów zalezy od wielkosci garnka.Po zagotowaniu zmniejszyć ogieńi gotować pierogi az wypłyna na powierzchnię. wyłowić jednego pieroga sprawdzić czy ciasto jest już miękkie jesli nie dajemy im jeszcze 1 min az sie dogotuja.Pierogi wyciagać łyżką cedzakową.Nakladamy na talerze i posypujemy podsmazona
cebulka,lub czym innym jak kto woli ;)


smacznego :)