Wykonanie
trafila mi sie swietna okazja z
czeresniami wiec oczywiscie odrazu postanowilam zamknac je w sloikach bo tak szybko konczy sie na nie sezon.na poczatek mialam 7,5 kg i postanowilam je podzielic tak zebym mogla sie nimi cieszyc pod wieloma postaciami wiec powstal kompot,sok,
dzem,i kandyzowane
czeresniekompotskladniki:
czeresniecukierwodaczeresnie umyc,ulozyc do sloikow,zasypac
cukrem po 3 lyzki na 1L sloik i zalac goraca
woda. szczelnie zakrecic,potrzesc troche zeby
cukier sie rospuscil,pasteryzowac 15 min.byl to moj pierwszy kompot z
czeresni wiec nie wiedzialam ze nie trzeba ich drylowac.ale jestesmy tylko ludzmi i uczymy sie na bledach ;) wykonalam kawal roboty niepotrzebnie ale co mi tam :) i tak pysznie wygladaja ;)
sok i
dżemSkladniki:
czeresniewodacukier2
galaretki wisnioweczeresnie umyc wydrylowac wlozyc do garnka i zalac
woda ( tak zeby cale byly pod
woda) gotujemy az
owoce zmiekkna,ok 40min sok przecedzamy do innego garnka. do soku dodac 1 kg
cukru i zagotowac az sie rozpusci.gorace przelac do butelek.
owoce zasypac 1 kg
cukru i dusic 30 min po czym delikatnie zmiksowac blenderem
czeresnie tak by byly wieksze kawalki i dusic az powstanie gesta
konfitura dodac
galaretki dokladnie wymieszac,i zagotowac.gorace przelozyc do sloiczkow.pasteryzowac 15 min.
czeresnie kandyzowaneSkladniki:
czeresniewodacukiersok z 1/2
cytrynyprzepis znaleziony TU u mnie troche zmieniona koncowka przygotowania.
wydrylowane
czeresnie zalalam
woda dodalam
cukier i
sok z cytryny,dusilam przez 30 min na malym ogniu po czym wylaczylam gaz,wylowilam wszystkie
czeresnie wlozylam do sloiczkow,po czym zagotowalam powstaly sok i goracym zalalam
czeresnie.
z 7,5 kg
czeresni zrobilam8 x 1 L- kompotow9 x 0.33L- soku5 x 0.33 L-
dzemu3 x 0.33 L- kandyzowanych
czeresniz nowych
czereśni zrobiłam jeszcze kilka słoiczków kompotu z
jabłkami i
cytrynąSkładniki:
czereśniejabłka3 łyżki
cukru na słoikpo 1 plasterku
cytryny na słoik
czereśnie umyć włożyć do słoików,
jabłka obrać skroić na mniejsze kawałki i dodać do słoika,
cytrynę obrać ze skórki, rozczłonkować i dodać po 1 plasterku do słoiczka zasypać
cukrem i zalać wrzątkiem