ßßß Cookit - przepis na Kulinaria Margo: chrusty-faworki

Kulinaria Margo: chrusty-faworki

nazwa

Wykonanie

do tego przepisu mam 3 rodzaje skladnikow dla kazdego cos inenego ;)
skladniki nr.1
10.zoltek
10 lyzek maki
1/2 szkl.maki krupczatki
400 ml kwasnej gestej smietany (moze byc creme fresh)
1 lyzeczka cukru wanilinowego
1 lyzeczka pr.do pieczenia
1 lyzka spirytusu,wodki lub rumu
olej do smazenia
cukier puder do posypania
skladniki nr.2
6 zoltek
2 szkl.maki
1 jajko
1/2 szkl.gestej smietany
1 lyzka spirytusu,wodki lub rumu
szczypta soli
olej do smazenia
cukier puder do posypania
skladniki nr.3
4 zoltka
2 szkl.maki
1/2 lyzeczki cukru
18 dag smietany
1 lyzka spirytusu,wodki lub rumu
szczypta soli
olej do smazenia
cukier puder do posypania
wybieramy rodzaj skladnikow jakie chcemy i zaczynamy: z maki zoltek zagniesc miekkie ciasto dodac cukier wanilinowy i spirytus.
kiedy ciasto jest sprezyste mocno utluc walkiem przez ok 5 min.
zawinac ciasto w folie i wstawic do lodowki na ok.30 min
po tym czasie odcinamy po kawalku ciasta i rozwalkowujemy na stolnicy posypanej maka.
wycinamy romby o dl. ok.10 cm szer.4cm i nacinamy w srodku robiac mala dziurke.
jeden koniec przekladamy przez dziurke i wrzucamy na goracy olej.
wyjac jak sie zarumienia,na recznik papierowy i posypac cukrem pudrem jak tluszcz obcieknie.
Źródło:http://kulinaria-margo.blogspot.com/2014/06/chrusty-faworki.html