Wykonanie
SKŁADNIKI:kości do
wywaru3 łyżki
masła10
pomidorów (najlepiej miękkich)
ryż300 ml.
śmietany 12% (ciepła nie z lodówki)
kiełbasa1 słoiczek
przecieru pomidorowego (pudliszki)
przyprawy pieprz, sol ,
magi ,
liść laurowy,
ziele angielskie
zrobić
wywar jak na rosół.gdy będzie gotowy przecedzić przez sito tak by został sam rosół.
pomidory sparzyć obrać ze skórki o dusić na
maśle i z odrobina rosołu ,aż będzie z nich przecier.(jak jednak zostaną większe kawałki to zmiksować blenderem) .
kiełbasę kroimy w kostkę lub paseczki (ja robię oba sposoby na raz) .odlewamy do pojemniczka trochę rosołu i kilka łyżek
wywaru z
pomidorów,dodajemy do tego przecier,i dobrze rozmieszać trzepaczką,następnie dodać ciepłą
śmietanę i wymieszać ponownie.odstawić.
ryż ugotować osobno.gdy wszystkie składniki są gotowe wrzucamy do gotującego się rosołu przecedzone przez sito bądz zmiksowane
pomidory,następnie
kiełbasę i ryz jak i
przecier pomidorowy ze
śmietana.przyprawić
pieprzem sola magi,
liść laurowy ziele angielskie.według swojego gustu.