ßßß Cookit - przepis na Kulinaria Margo: biala kapusta z marchewka w zalewie slodko-kwasnej

Kulinaria Margo: biala kapusta z marchewka w zalewie slodko-kwasnej

nazwa

Wykonanie

Skladniki:
3 kg.kapusty
1 kg marchewki
2 lyzki soli
Zalewa:
0.5 szkl. octu
4 szkl.wody
2 plaskie lyzki soli
1.5 lyzki cukru
5 lyzek musztardy np.sarepskiej
Dodatkowo Do Kazdego Sloika:
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskieg
kapuste szatkujemy,zasypujemy sola i odstawiamy na 30 min.
marchewke zetrzec na tarce o srednich oczkach.
kapuste odcisnac z soku (sok nie bedzie potrzebny) dodac do niej marchewke i dokladnie wymieszac.
zagotowac zalewe.
kapuste z marchwia przelozyc do sloikow i zalac goraca zalewa.
sloiki wytrzec,szczelnie zamknac.pasteryzowac 20 min
odwracamy do gory dnem i zostawiamy do wystygniecia.
oznaczamy i odstawiamy w ciemne i chlodne miejsce.
ja za kazdym razem jak zalewam goraca zalewa,zakrecam sloiki i zeby sie upewnic ze dobrze dokrecony
odwracam odraz do gory dnem jesli woda sie wydostaje dokreca mi moj maz ;)
ZYCZE SMACZNEGO
Źródło:http://kulinaria-margo.blogspot.com/2014/05/biala-kapusta-z-marchewka-w-zalewie.html