Wykonanie
Kto powiedział, że dzień zawsze trzeba rozpoczynać tradycyjnie- od kanapek czy też omleta? Nie
dajcie się monotonii! Bo przecież równie dobry pomysł na śniadanie to... muffinki!

Uwielbiam śniadania na słodko. Niekwestionowaną królową w tej dziedzinie jest oczywiście moja ukochana owsianka (KLIK), która nigdy mi się nie znudzi, ale zdarza się, że i ja jem coś innego. Jednak, jak nie raz wspominałam- rozstanie z moim śniadaniem idealnym nie jest łatwe, z tego względu jego zamiennik musi być naprawdę zachwycający. Nie ma tu miejsca na niedociągnięcia i drobne wady. Omlet
bananowy (KLIK) sprawdził się idealnie, ale podejrzewam, że znalazłam dla niego godnego przeciwnika...
razy dziesięć.

Przewaga liczebna swoją
drogą, ale w kwestii jedzenia nie chodzi tak bardzo o ilość, jak o jakość. W tym miejscu równie dobrze mogłaby pojawić się lista synonimów słowa "pyszny". Z zewnątrz- chrupiące, w środku- mięciutkie, a do tego słodkie i sycące. W składzie- same dobrodziejstwa dostarczające naturalnych
cukrów, węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczy. Dodajcie do tego ulubiony dodatek-
dżem,
serek wiejski, porcję domowego
masła orzechowego (KLIK) oraz kubek gorącej
kawy i pożywne śniadanie gotowe.Takie muffinki, oprócz idealnego źródła energii na cały poranek, to oczywiście świetna przekąska. Bez najmniejszego problemu można zabrać je ze sobą i ze smakiem zajadać, kiedy dopadnie nas "mały głód". Z podanej ilości składników otrzymacie 10 mini-muffinek. Jedna to zaledwie 88kcal w tym 3g
białka, 2,2g tłuszczu, 15g węglowodanów oraz 2,7g błonnika .

SKŁADNIKI:150g zmielonych
płatków owsianych górskich20g
otrębów żytnich80g
banana20g
siemienia lnianego25g
rodzynek1/2 szklanki
napoju sojowego bez
cukrukardamonimbirłyżeczka
proszku do pieczeniaPRZYGOTOWANIE:W misce wymieszać suche składniki- zmielone
płatki owsiane,
otręby,
siemię lniane oraz
przyprawy i
proszek do pieczeniaDodać
banana pokrojonego na małe kawałki oraz
napój sojowyMiksować do uzyskania jednolitej masyDodać
rodzynki i wymieszaćMasę odstawić na 15 minutCiasto przełożyć do foremekPiec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CSmacznego!http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog




