Wykonanie
Najlepszy sposób na poprawę humoru w deszczowe popołudnie? Naleśniki! Lekkie, pyszne, słodkie, przekładane
twarogiem i
owocami, a przy tym nadal zdrowe... i jak tu ich nie lubić?Przygotowując naleśniki zawsze korzystam z jednego, sprawdzonego przepisu, który Wam dzisiaj podam. Właściwie to stanowi on podstawową bazę, którą można dowolnie modyfikować i tworzyć przeróżne cudeńka.Do ich smażenia nigdy nie używam tłuszczu- porządna patelnia teflonowa
daje radę, wszystko bardzo ładnie wychodzi, także bez obaw, niczego nie spalicie jeśli macie dobry sprzęt.SKŁADNIKI NA 8-9 MAŁYCH NALEŚNIKÓW:20g
mąki owsianej(można także użyć
otrębów żytnich)1 łyżka
sezamu100g
jogurtu naturalnego 0% cukru, 0% tłuszczu2
białka jaj/1
jajko(w zależności czy chcesz żeby były bardziej "fit" czy nie)
cynamonimbirłyżka miodu/stewii(można pominąć jeżeli robisz słodkie nadzienie)PRZYGOTOWANIE:
Mąkę zmiksować z
białkami i
jogurtem, dodać
sezamWsypać
cynamon,
imbir, dodać
miód i zmiksować na gładką masęWlewać łyżką na dobrze rozgrzaną patelnię- u mnie jest to mniej więcej półtorej łyżki masy na jednego naleśnikaPrzekręcać najlepiej za pomocą drewnianej
łopatkiTak przygotowane naleśniki najczęściej podaję z
owocami oraz zmiksowanym z nimi chudym
twarogiem dzięki temu pancakes'y nie zawierają wyłącznie węglowodanów i tłuszczy, ale również sporą porcję
białka, która idealnie komponuje się z całością. Jeśli nie przepadasz za
serem możesz zastąpić go na przykład
masłem orzechowym i dodać więcej świeżych
owoców- smakuje równie wspaniale, zresztą- co z
masłem orzechowym nie jest pyszne?!Poniżej kilka moich wariacji w dzisiejszym temacie. Zachęcam do eksperymentowania oraz odwiedzania mojego Instagramowego profilu ;)