Wykonanie
Nie zdarza się to często, ale czasami rezygnuję z tradycyjnej owsianki na śniadanie, jednak taka decyzja wymaga godnego, równie pysznego zastępstwa. I wcale nie trzeba się nad nim długo zastanawiać- wystarczy omlet na słodko.Omlet to kolejna potrawa, która świetnie smakuje zarówno w wersji wytrawnej, jak i tej słodszej. Dla mnie to również dobra opcja
śniadaniowa ze względu na wspomnianą uniwersalność i dość szybkie przygotowanie niewymagające zbyt wiele wysiłku. Ponadto świetnie komponuje się on z
twarogiem czy też
serkiem wiejskim,
owocami i
masłem orzechowym, czyli wszystkim tym, co stanowi moją definicję śniadania idealnego.SKŁADNIKI:20g
mąki owsianej1 łyżka lnu mielonego1 łyżka
sezamu100g ulubionego
jogurtu naturalnego2
białka jaj1 łyżeczka
mioduPRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z lnem i
sezamemDodać
miód,
jogurt,
białka jaj i wszystko zmiksować na jednolitą masęMożna dodać również
cynamonSmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu lub na zwykłejPo około minucie przekręcić na drugą stronęTak przygotowany omlet możemy podawać z ulubionymi
owocami, wymienionym wyżej
nabiałem lub z czymkolwiek, na co mamy ochotę- wszystko świetnie się sprawdzi. Poniżej kilka pomysłów: