Wykonanie
Zgodnie z tym, co wczoraj zapowiadałam, przedstawiam Wam przepis na super szybki domowy
sos pomidorowy, który możecie użyć np. do pizzy,
makaronu czy naleśników. Tutaj przepis na naleśniki gryczane KLIK które przygotowałam wczoraj.
Sos pomidorowy, o którym Wam piszę, można użyć od razu do przygotowanych dań, albo zawekować na później. Bez pasteryzowania w lodówce wytrzyma spokojnie 3 dni, czy dłużej nie wiem, nie sprawdzałam. Ale może ktoś z Was się będzie orientował?Składniki:4 dojrzałe
pomidory1/2
cebuli2-3 ząbki
czosnkuprzyprawy do smaku:
sól morska,
zioła prowansalskie,
chiliświeże
zioła:
tymianek,
koperek,
pietruszkałyżka
oleju rzepakowegoPrzygotowanie:Zaczynamy od
pomidorów, a w zasadzie od zdjęcia z nich skórki. Następnie w rozgrzanym garnku z grubym dnem, lub głębokiej patelni rozgrzewamy
olej, i umieszczamy pokrojony
czosnek i
cebulę. Solimy i mieszamy. W tym czasie kroimy
pomidory, na drobną kostkę. Dokładamy do uduszonej już
cebuli z
czosnkiem. Zapach powinien rozchodzić się po całej kuchni :)Po chwili dodajemy
przyprawy i
zioła. Mieszamy.
Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Po kilku minutach zdejmujemy pokrywkę, mieszamy, zależy nam na odparowaniu
wody. Mi przygotowanie sosu zajęło około 30 minut. Zrobiłam kilka porcji. Do wspomnianych już naleśników z
mąki gryczanej KLIK oraz
makaronu.
Zapewne nic odkrywczego tutaj nie napisałam, ale mam nadzieję, że komuś przepis przypadnie do gustu i się przyda po prostu. Domowy
sos pomidorowy smakował wybornie. Miał idealną konsystencję i dobrane
przyprawy tak, jak chciałam.Smacznego!