Wykonanie
Dzisiaj kolejna propozycja dietetycznego obiadu na podstawie przepisu od znajomej pani dietetyk. Na początku pomyślałam, że takie składniki jakoś gryzą się z
kaszą, ale jednak nie gryzły się,
powiem więcej - było pyszne!Poniżej przepis na obiad składający się z
kaszy gryczanej i
mięsa mielonego w roli głównej.Składniki (2 porcje):1/2 woreczka
kaszy gryczanej25 dkg
mięsa mielonego (najlepiej z
indyka)6-8
pieczarek1
czerwona paprykaczosnek (ja użyłam 4 małych ząbków)
przyprawy do smakułyżeczka
oleju (u mnie rzepakowy)Przygotowanie:nastawiamy
wodę, w której gotujemy
kaszę w tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w plasterki
czosnek, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
paprykę, mieszamydodajemy pokrojone w kostkę
pieczarki (dobrze by były takiej wielkości jak
papryka), mieszamy i chwilę dusimydodajemy
mięso mielone, mieszamyprzyprawiamy do smaku, ja użyłam:
soli ziołowej,
pieprzu cytrynowego,
pietruszki,
czosnku kolorowego, wiórków
suszonych pomidorówdusimy wszystko bez przykrycia, aż do odparowania
wodypodajemy z 3 łyżkami ugotowanej
kaszy gryczanej
Smacznego!Pomysł na danie zainspirowany przepisami od pani Moniki Dajkowskiej-Bichta; dietetyk kliniczny.