Zupa-krem z fasolki szparagowej od czasu do czasu gości na moim stole.Kiedyś już robiłam bardzo podobną i pokazywałam Wam ją tutaj zupa krem z fasolkiskładniki:- (mrożona) fasolka szparagowa- cebula- pestki słonecznika- kropla oleju- przyprawy do smakuopcjonalnie:- dodatki, np: grzanki, groszek ptysiowy- jogurt lub śmietana do zabieleniaprzygotowanie:Zaczynamy od posiekania cebuli, którą dusimy na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy (mrożoną) fasolkę szparagową (około 2 szklanek na dwie porcje zupy). Mieszamy i dodajemy wodę (2 szklanki). Gotujemy. Jak fasolka będzie miękka traktujemy ją blenderem. Wstawiamy jeszcze na gaz, przyprawiamy i podajemy.Możemy posypać słonecznikiem, dodać grzanki, czy groszki ptysiowe. Można zabielić jogurtem, bądź śmietaną.Ja zjadłam w wersji light - czyli jedynie ze słonecznikiem.Prezentowała się tak:Polecam spróbować.Smacznego!Pomysł na danie zainspirowany przepisami od pani Moniki Dajkowskiej-Bichta; dietetyk kliniczny.