Wykonanie

SKŁADNIK- 1 kg
mintaja lub miruny- 1 puszka
pomidorów- puszka
brzoskwiń- 5 plastrów
papryki w occie-
pieprz mielony-
vegeta do smaku- 2 duże
cebule-
olej do smażenia- 3
jajka-
bułka tarta do panierowaniaWYKONANIE
Rybę kroimy w nieduże kawałki moczymy w rozrobionym
jajku z
pieprzem i
vegetą obtaczamy w
bułce i smażymy.Robimy sos :Na gorący tłuszcz wrzucamy drobno pokrojoną
cebulę dodajemy
pomidory z puszki i dusimy z 10 minut na wolnym ogniu jak
cebula będzie miękka dodaje drobno pokrojone
brzoskwinie i
paprykę w occie (można dodać 1 łyżkę
octu od
papryki)( na 1 kg
ryby nie musi być cała puszka
brzoskwiń ponieważ sos może byś za słodki)podlewamy wszystko
sokiem z brzoskwiń doprawiamy
vegetą i
pieprzem dusimy wszystko jeszcze 10 minut mieszając co chwilaCzęść sosu wlewamy na dno naczynia układamy na nim wcześniej usmażoną
rybę którą zalewamy pozostałym sosem .Ważne jest by ,każdy kawałek
ryby został polany sosem wtedy mamy soczystą
rybkę .Wstawiamy do lodówki na kilka godzin . To danie smakuje dobrze zarówno na zimno jak i na gorąco .