ßßß Cookit - przepis na RYBA NA SŁODKO.

RYBA NA SŁODKO.

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIK
- 1 kg mintaja lub miruny
- 1 puszka pomidorów
- puszka brzoskwiń
- 5 plastrów papryki w occie
- pieprz mielony
- vegeta do smaku
- 2 duże cebule
- olej do smażenia
- 3 jajka
- bułka tarta do panierowania
WYKONANIE
Rybę kroimy w nieduże kawałki moczymy w rozrobionym jajku z pieprzem i vegetą obtaczamy w bułce i smażymy.
Robimy sos :
Na gorący tłuszcz wrzucamy drobno pokrojoną cebulę dodajemy pomidory z puszki i dusimy z 10 minut na wolnym ogniu jak cebula będzie miękka dodaje drobno pokrojone brzoskwinie i paprykę w occie (można dodać 1 łyżkę octu od papryki)
( na 1 kg ryby nie musi być cała puszka brzoskwiń ponieważ sos może byś za słodki)
podlewamy wszystko sokiem z brzoskwiń doprawiamy vegetą i pieprzem dusimy wszystko jeszcze 10 minut mieszając co chwila
Część sosu wlewamy na dno naczynia układamy na nim wcześniej usmażoną rybę którą zalewamy pozostałym sosem .Ważne jest by ,każdy kawałek ryby został polany sosem wtedy mamy soczystą rybkę .Wstawiamy do lodówki na kilka godzin . To danie smakuje dobrze zarówno na zimno jak i na gorąco .
Źródło:http://kulinarnemarzenia.blogspot.com/2014/09/ryba-na-sodko.html