Wykonanie
Bardzo smaczne i szybkie warzywne placki z dużą ilością
zieleniny, którą uwielbiam. Taka alternatywa dla ziemniaczanych.;-)

Składniki:Ok. 1 1/2kg
cukinii ( najlepiej
młodej, z której nie trzeba wydrążać środka)1 1/2 szklanki zmielonych
płatków owsianychząbek
czosnkugarść
zieleniny (
natka,
koper,
szczypiorek lub inne ulubione
zioła)
sól,
pieprzPrzygotowanie:Umyte (niekoniecznie obrane)
cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać łyżeczkę
soli,wymieszać i pozostawić na sitku na ok. 15-20 minut, aby warzywo puściło sok. Odciśniętą
cukinię wymieszać z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, posiekaną
zieleniną i zmielonymi
płatkami. Doprawić do smaku. Z masy formować nieduże placki i smażyć na rozgrzanym
oleju do zarumienienia. Podawać natychmiast, kiedy są chrupiące.