Wykonanie
Drób dosyć często pojawia się w naszym menu. Ostatnio przygotowałam pieczone udka w towarzystwie warzyw. Tak naprawdę należy wszystkie składniki umieścić w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika i czekać, aż
mięso i
ziemniaki się upieką.Ten czas możemy poświęcić na czytanie książki bądź obejrzenie filmu:)2 uda z
kurczakaok. 1 kg
ziemniaków2-3
marchewki2
cebula2 ząbki
czosnkuliść laurowy,
ziele angielskiesól,
pieprz cayenneprzyprawa do kurczakarozmarynUdka należy umyć, oczyścić i oprószyć
sola,
pieprzem cayenne oraz
przyprawą do kurczaka.
Ziemniaki dokładnie oczyścić i pokroić w ćwiartki.
Marchewkę obieramy i kroimy w plastry (ok 1cm).
Cebulę siekamy w półksiężyce, a
czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa mieszamy, posypujemy
rozmarynem, dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie i przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na warzywach układamy
udka z kurczaka, przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na ok 1,5 godziny. Po tym czasie odkrywamy naczynie pozostawiając je jeszcze w piekarniku na kilka minut, aby skórka
kurczaka się przyrumieniła.Życzę smacznego:)
