Wykonanie
Ciasto :650 g
mrożonego szpinaku1,5 szklanki
cukru5 dużych jaj3/4 szklanki
oleju1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
mąki krupczatki4 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa :2x Krem karpatka + 800 ml
mlekaoraz1
owoc granatuSzpinak należy rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru
wody.Do miski wbijamy
jajka i wsypujemy
cukier. Ucieramy mikserem na wysokich obrotach na gładką masę. Nie przerywając miksowania powoli dodajemy
olej. Następnie wsypujemy przesianą przez sito
mąkę pszenną, krupczatkę i
proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy
szpinak i ponownie mieszamy.Blachę (40x25) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie, odcinamy wierzch i rozdrabniamy go na okruszki.Przygotowujemy krem karpatka wg przepisu na opakowaniu. Zamiast tego kremu możemy przygotować np.
bitą śmietanę. W takiej wersji ciasto też na pewno będzie bardzo dobre:)Tak przygotowany krem wykładamy na ciasto i obficie posypujemy okruszkami, lekko dociskamy.Wierzch ciasta posypujemy pestkami
granatu.

