ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z pieczonej dyni

Zupa krem z pieczonej dyni

nazwa

Wykonanie

Moja dynia zmarzła, pozostawiając mi jedynie trzy dojrzałe owoce. No cóż, płakać nie będę, ale trochę szkoda. Jedną z "ocalałych" postanowiłam przeznaczyć na zupę.
Jest rewelacyjna! Słodycz pieczonej dyni miesza się z ostrością chili, powodując efekt "WOW!". Koniecznie trzeba spróbować! Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Jeżeli nie przepadacie za ostrymi smakami, należy zmniejszyć ilość chili.
/ Roast pumpkin creamy soup
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
1 dynia hokkaido
czerwona papryka
cebula
1l bulionu warzywnego
1 łyżeczka płatków chili
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Przygotowanie:
Warzywa upiec w piekarniku (175 stopni C, ok. 40 minut). Następnie zmiksować przy pomocy blendera z bulionem warzywnym. Przyprawić i gotować ok. 10 minut, aby lekko zgęstniała.
Świetnie smakuje posypana natką pietruszki.
Ingredients:
1 Hokkaido pumpkin
red pepper
onion
1l vegetable stock
1 teaspoon chili flakes
1/2 teaspoon powdered ginger
1/2 teaspoon nutmeg
salt and pepper
Preparation:
Bake vegetable in the oven (175 degrees C, approx. 40 minutes). Then mix with the blender with vegetable stock. Season and cook for approx. 10 minutes to slightly thickened.
Tastes great sprinkled with parsley.
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/10/zupa-krem-z-pieczonej-dyni.html