ßßß Cookit - przepis na Chleb polski na kefirze z siemieniem lnianym

Chleb polski na kefirze z siemieniem lnianym

nazwa

Wykonanie

"Cudze chwalicie, swego nie znacie. Pieczemy fugaski, skony, biove, chleby wg receptur Hamelmana i inne mniej lub bardziej egzotyczne pieczywo. Często jednak nie pamiętamy o tym, że można też piec nasze wspaniałe, pyszne, aromatyczne, polskie chleby. Chleby pszenne, żytnie, razowe na zakwasie z twardą skórką, chleby z ziemniakami, z kminkiem, i z makiem, i z ziarnami lnu, i z czarnuszką, makiem i tatarką." Ten wstęp do organizowanej przez Marcina akcji kulinarnej przypomniał mi, że dawno nie upiekłam żadnego porządnego chleba.
Upiekłam więc klasyczny chleb na kefirze z nasionami lnu.
/Polish bread with kefir and flaxseeds
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
200 g zakwasu żytniego
550 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki pszennej razowej
25 g otrąb pszennych
pół łyżeczki świeżych drożdży
łyżka soli
łyżka miodu
łyżka octu jabłkowego
300 g kefiru
50 g wody
100 g nasion siemienia lnianego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Zostawić na 2 - 2 1/2 godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.
Następnie umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia w lodówce na 10-12 h. Wyciągnąć 1-2 h przed pieczeniem. Szybko naciąć i posypać ziarnami lnu. Piec z parą w piecu nagrzanym do 250 stopni przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Wystudzić na kratce.
Ingredients:
200 g rye sourdough
550 g wheat bread flour
100 g whole wheat flour
25 g wheat bran
1/2 teaspoon fresh yeast
1 tbsp salt
1 tbsp honey
1 tbsp of apple cider vinegar
300 g of kefir
50 g water
100 g flaxseeds
Preparation:
Mix all ingredients in a large bowl, then knead elastic, smooth dough. Leave for 2 - 2 1/2 hours and knead 2 - 3 times during this time. Then place in baking form lined with baking paper and leave to rise in the fridge for 10-12 hours. Pull out 1-2 hours before baking. Quickly cut and sprinkle with flaxseeds. Bake with steam in an oven heated to 250 degrees for 10 minutes, then lower the temperature to 230 degrees and bake for the next 20-25 minutes. Cool on a wire rack.
Panissimo-Nondisolopane / Yeastspotting
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/06/chleb-polski-na-kefirze-z-siemieniem.html