Wykonanie
"Cudze chwalicie, swego nie znacie. Pieczemy fugaski, skony, biove,
chleby wg receptur Hamelmana i inne mniej lub bardziej egzotyczne
pieczywo. Często jednak nie pamiętamy o tym, że można też piec nasze wspaniałe, pyszne, aromatyczne, polskie
chleby.
Chleby pszenne, żytnie,
razowe na zakwasie z twardą skórką,
chleby z
ziemniakami, z
kminkiem, i z
makiem, i z ziarnami lnu, i z
czarnuszką,
makiem i tatarką." Ten wstęp do organizowanej przez Marcina akcji kulinarnej przypomniał mi, że dawno nie upiekłam żadnego porządnego
chleba.Upiekłam więc klasyczny
chleb na
kefirze z nasionami lnu.

/Polish bread with
kefir and flaxseeds(scroll down to see a recipe in English)Składniki:200 g zakwasu żytniego550 g
mąki pszennej chlebowej100 g
mąki pszennej razowej25 g
otrąb pszennychpół łyżeczki świeżych
drożdżyłyżka
soliłyżka
miodułyżka
octu jabłkowego300 g
kefiru50 g
wody100 g nasion
siemienia lnianegoPrzygotowanie:Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a
potem zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Zostawić na 2 - 2 1/2 godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3
razy.Następnie umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia w lodówce na 10-12 h. Wyciągnąć 1-2 h przed pieczeniem. Szybko naciąć i posypać ziarnami lnu. Piec z parą w piecu nagrzanym do 250 stopni przez 10 minut,
potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Wystudzić na kratce.

Ingredients:200 g rye sourdough550 g wheat bread
flour100 g whole wheat
flour25 g wheat
bran1/2 teaspoon fresh yeast1 tbsp salt1 tbsp honey1 tbsp of apple cider vinegar300 g of
kefir50 g water100 g flaxseedsPreparation:Mix all ingredients in a large bowl, then knead elastic, smooth dough. Leave for 2 - 2 1/2 hours and knead 2 - 3 times during this
time. Then place in baking form lined with baking paper and leave to rise in the fridge for 10-12 hours. Pull out 1-2 hours before baking. Quickly cut and sprinkle with flaxseeds. Bake with steam in an oven heated to 250 degrees for 10 minutes, then lower the temperature to 230 degrees and bake for the next 20-25 minutes. Cool on a
wire rack.

Panissimo-Nondisolopane / Yeastspotting