Wykonanie
Przepis podpatrzony na Smaku Zdrowia . Pyszne,
serowe rogaliki, dobre jako słodki, zdrowy grzeszek na każdej diecie.

Składniki:Rozczyn:15 g
drożdży0,5 łyż
proszku do pieczeniapół szklanki
mlekakopiasta łyżka
mąki2 płaskie łyżeczki
cukruCiasto:2 szklanki
mąki tortowej
jajkołyżka
masłaszczypta
soliNadzienie:po małej garstce
suszonych moreli i
śliwekkostka
białego sera (użyłam półtłustego)łyżka
jogurtu naturalnego4 łyżki
cukruPrzygotowanie:Najpierw przygotowujemy rozczyn:
drożdże z
cukrem,
proszkiem do pieczenia i
mąką rozpuszczamy w ciepłym
mleku i zostawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką do wyrośnięcia.W tym czasie robimy nadzienie:
ser mieszamy z
jogurtem i
cukrem, kroimy drobno
owoce i dodajemy do
sera. Odstawiamy do lodówki.Gdy rozczyn wyrośnie, do miski wrzucamy pozostałe składniki -
jajko,
mąkę,
sól - i dodajemy rozczyn. Wyrabiamy ciasto do gładkości, po czym polewamy je roztopionym
masłem, by przestało się tak kleić. Zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na 0,5-1h. Następnie wyciągamy ciasto na blat oprószony
mąką, dzielimy na 2, formujemy kulę, którą należy rozwałkować, Kroimy trójkąty, na każdy nakładamy nadzienie i zwijamy. Układamy rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do rozrostu na 20-30 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy w temp. 160 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut (do przyrumienienia) i cieszymy się domowymi rogalikami!

Nie jestem za dobra w formowaniu rogalików... ale na szczęście nie odbiera im to smaku :)Spokojnie można zamieniać
cukier na inne słodzidła,
ser na chudy itd. Zmniejszy się kaloryczność. Z tego przepisu wyszło mi 13 rogalików, każdy po ok. 150 kcal.Smacznego!Panissimo / Bread & Companatico