ßßß
Nazwa trudna, ale zapewniam że wykonanie tego placka jest wyjątkowo proste. I warto się za niego zabrać bo smakuje świetnie. Poniższy przepis to wariacja na temat placka lotaryńskiego. Wersji jego wykonania znajdziecie bez liku: z serem, z cebulką, z ziołami, itd. Nasza jest najprostsza z możliwych i jak zwykle zachęcamy do eksperymentowania i dokładania kolejnych składników.Spróbujcie zrobić ten quiche i podajcie go do zimnego piwa (oczywiście bez alkoholu :) ). To połączenie smakuje wybornie!Potrzebujesz:Ciasto:90 g miękkiego masła,1 łyżeczka brązowego cukru,190 g białej mąki,2 żółtka ,kilka łyżek zimnej wody,szczypta soliNadzienie:150 g bekonu pokrojonego w kostkę i podsmażonego,4 jajka i 2 żółtka,300 ml śmietany,sól, pieprz do smakuWykonanie:Przygotuj formę do tarty o średnicy około 23 cm.Składniki na ciasto przełóż do miski, szybko wyrób, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.W tym czasie przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj jajka i żółtka, następnie dodaj śmietanę, na końcu bekon i przyprawy.Nastaw piekarnik na 180 stopni C.Kiedy ciasto jest już odpowiednio schłodzone, wyjmij je z lodówki i rozwałkuj tak, aby jego średnica była odrobinę większa od formy, której używasz (najlepiej włóż je pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj). Przenieś ciasto do formy wysmarowanej odrobiną masła lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj je widelcem w kilku miejscach i wylej na wierzch nadzienie. Piecz 40 minut aż wierzch będzie ładnie zrumieniony. Podawaj na ciepło lub na zimno.



Smacznego!*Przepis pochodzi z serwisu www.youtube.com: Quiche Lorraine - The Little Paris Kitchen: Cooking with Rachel