Wykonanie

Nazwa trudna, ale zapewniam że wykonanie tego placka jest wyjątkowo proste. I warto się za niego zabrać bo smakuje świetnie. Poniższy przepis to wariacja na temat placka lotaryńskiego. Wersji jego wykonania znajdziecie bez liku: z
serem, z
cebulką, z
ziołami, itd. Nasza jest najprostsza z możliwych i jak zwykle zachęcamy do eksperymentowania i dokładania kolejnych składników.Spróbujcie zrobić ten quiche i podajcie go do zimnego
piwa (oczywiście bez
alkoholu :) ). To połączenie smakuje wybornie!Potrzebujesz:Ciasto:90 g miękkiego
masła,1 łyżeczka
brązowego cukru,190 g białej
mąki,2
żółtka ,kilka łyżek zimnej
wody,szczypta
soliNadzienie:150 g
bekonu pokrojonego w kostkę i podsmażonego,4
jajka i 2
żółtka,300 ml
śmietany,
sól,
pieprz do smakuWykonanie:Przygotuj formę do tarty o średnicy około 23 cm.Składniki na ciasto przełóż do miski, szybko wyrób, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.W tym czasie przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj
jajka i
żółtka, następnie dodaj
śmietanę, na końcu
bekon i
przyprawy.Nastaw piekarnik na 180 stopni C.Kiedy ciasto jest już odpowiednio schłodzone, wyjmij je z lodówki i rozwałkuj tak, aby jego średnica była odrobinę większa od formy, której używasz (najlepiej włóż je pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj). Przenieś ciasto do formy wysmarowanej odrobiną
masła lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj je widelcem w kilku miejscach i wylej na wierzch nadzienie. Piecz 40 minut aż wierzch będzie ładnie zrumieniony. Podawaj na ciepło lub na zimno.





Smacznego!*Przepis pochodzi z serwisu www.youtube.com: Quiche Lorraine - The Little Paris Kitchen: Cooking with Rachel