ßßß
Piwo karmelowe jest świetne nie tylko do popijania w upalne dni. Doskonale sprawdza się także jako dodatek do przygotowywania różnego rodzaju potraw. Zarówno słodkich (przepyszne pierniki!) jak i wytrawnych.I dziś właśnie mamy dla Was propozycję na wytrawne danie z dodatkiem tego trunku. Żeberka z karmelową nutą. Świetne w smaku, łatwe do przygotowania i na pewno nikt nie pozna, że były pieczone w piwie. Spróbujcie, może i Wam posmakują?Potrzebujesz (4 porcje):1 kg żeberek wieprzowych (najlepsze są małe),1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,1 łyżeczka suszonego oregano,1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku,1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,2 łyżeczki masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów),300 ml piwa typu Karmi,1-2 ząbki czosnku,1 cebula,sól, pieprzWykonanie:Przygotowanie żeberek najlepiej zacząć dzień przed ich pieczeniem.W małej miseczce wymieszaj cynamon, oregano, paprykę, kawę i masło orzechowe. Do sporego garnka wlej piwo (najwygodniejszy będzie taki, który można wstawiać do piekarnika, ale może być też zwykły garnek). Żeberka umyj, osusz i pokrój na kawałki w taki sposób, aby w każdym kawałku była jedna kostka. Włóż żeberka do miski i obtocz je w przygotowanej mieszance przypraw. Obtoczone żeberka przełóż do garnka z piwem i odstaw je pod przykryciem na kilkanaście godzin do lodówki (max 24h).Następnego dnia nagrzej piekarnik do 150 stopni C. W czasie kiedy piekarnik się grzeje, wstaw garnek z żeberkami na ogień/płytę, dodaj do nich czosnek, przekrojoną na pół cebulę i zagotuj całość. Następnie wstaw do piekarnika i piecz pod przykryciem przez 2 godziny (możesz również przełożyć żeberka do formy do pieczenia i przykryć folią aluminiową). Kiedy żeberka są już upieczone wyjmij je z garnka, przelej powstały sos do blendera i dokładnie zmiksuj. Przelej z powrotem do garnka i gotuj do momentu, aż sos się zredukuje (około 15 minut). Dodaj odłożone żeberka i delikatnie wszystko wymieszaj. Przed podaniem możesz żeberka podpiec kilka minut w piekarniku na opcji grill (ja tak nie robiłam).


Smacznego!*pomysł z www.kwestiasmaku.com